Psychosociale therapie

Wat ik voor je kan doen

Je kunt bij mij terecht voor zowel individuele therapie als relatietherapie.

Denk hierbij aan:

  • Verlies- en rouwverwerking
  • Assertiviteit, onzekerheid en angst
  • Stressgerelateerde klachten, burn out, stemmingsklachten en depressie
  • Acceptatieproblemen bij (chronische) ziekte
  • Problemen op het gebied van werk en opleiding
  • Zingeving en identiteit
  • Psychosomatische klachten
  • Eenzaamheid
  • Schuldgevoelens
  • Innerlijke acceptatie
  • Problemen in het contact met anderen
  • Relatietherapie en communicatie


Mocht je een vraag rondom een ander thema of levensgebied hebben, twijfel niet om vrijblijvend contact met me op te nemen. Samen met jou bespreek ik graag wat de mogelijkheden kunnen zijn.


Er zijn een paar uitzonderingen. Ik behandel geen ernstige, psychiatrische ziektebeelden en geen verslavingsproblemen.


Verlies- en rouwverwerking

Iedereen krijgt vroeg of laat in zijn leven te maken met een verlies. Daar ontkomen we niet aan, het gaat hand in hand met diegene of datgene wat we lief hebben en waarmee we verbonden zijn.

Verlieservaringen kunnen op veel verschillende vlakken plaats vinden. Vaak denken we bij verlies en rouw aan het overlijden van een dierbare, maar het kan ook gaan om verlies van je baan, je relatie, ongewenste kinderloosheid of gezondheid, ook wel levend verlies genoemd, waardoor er vragen en onzekerheden kunnen ontstaan over je toekomstperspectief, identiteit en zelfbeeld. Na een ingrijpend verlies volgt een rouwproces, waarbij je intense gevoelens van verdriet, boosheid, onbegrip maar soms ook opluchting of schaamte kan ervaren. Voor iedereen is dit heel persoonlijk en kan het anders en wisselend zijn, er staat geen tijd voor hoe lang het ‘mag’ duren of manier voor hoe je hiermee om dient te gaan. Al deze gevoelens kunnen voor jezelf overweldigend en soms onbegrepen of beangstigend zijn, maar ook voor je omgeving. Als je merkt dat je er zelf in vastloopt of onvoldoende steun en begrip ervaart van de mensen om je heen, of het moeilijk vindt om je gevoelens te delen met een ander, kan het raadzaam zijn hulp in te schakelen. Samen met jou onderzoek ik de impact van je verlies, kun je ‘op verhaal komen’ en gaan we samen betekenis geven aan je ervaringen en gevoelens. Dit om een manier te vinden met het verlies om te gaan en een nieuwe invulling aan je leven te geven.


Assertiviteit, onzekerheid en angst

Het is normaal om je af en toe onzeker te voelen of om de mening van een ander te vragen als je voor een moeilijke beslissing staat. Maar als je merkt dat je vaak twijfelt aan jezelf, je onzeker voelt over of je iets wel kan of veel bevestiging vraagt aan anderen bij keuzes die je maakt of dingen die je wilt gaan doen, kan het er soms voor zorgen dat je bepaalde zaken uit de weg gaat, heel lang uitstelt of zelfs vermijdt.

Dit kan te maken hebben met angst. Angst om niet goed genoeg te zijn, om door de mand te vallen of verkeerde keuzes te maken. Ook kun je het je aantrekken wat anderen van je zullen denken. Vaak zijn het je gedachten over jezelf die je steeds meer gaat geloven en zien als de waarheid.

Je wilt anderen en jezelf niet teleurstellen of je wilt niet falen. Je wordt afhankelijk van anderen en perfectionistisch. Hierin kun je veel van jezelf vragen en kom je in een vicieuze cirkel terecht van vermijden en nog onzekerder worden.

Als je jezelf in bovenstaande herkent, vraag je je misschien af hoe je meer zelfvertrouwen kan krijgen. Want dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. In mijn sessies help ik je om meer zelfvertrouwen te krijgen, door er bijvoorbeeld achter te komen waar je grenzen liggen. Dat je soms nee mag zeggen, voor jezelf of tegen de ander. Dat je je bewust wordt van je gedachten en welke gevoelens die bij je oproepen. Misschien mag je jezelf af en toe een compliment geven. Zodat je uiteindelijk jezelf mag accepteren en goed genoeg vindt zoals je bent, met je mooie en minder fraaie kanten.


Stressgerelateerde klachten, burn out, stemmingsklachten en depressie

Heb je vaak een gejaagd gevoel en het idee dat er te weinig uren in een dag zitten? Of je merkt dat je alles wel doet, maar in gedachte alweer met het volgende bezig bent. Hierdoor kun je onrust ervaren, slecht slapen of gaan piekeren. Je merkt dat je vermoeider raakt, een korter lontje krijgt of meer last krijgt van hoofdpijn. Of je merkt dat je concentratie slechter wordt en je aandacht niet altijd bij een boek, een serie of je werk kan houden. Wat iemand zegt gaat langs je heen, Dit kunnen tekenen van stress zijn.

Als de klachten aanhouden en langduriger van aard worden, kan dit uiteindelijk leiden tot een burn out of depressie. Je merkt dat je stemming somber wordt, futloos bent, vermoeidheid toeneemt en dat je moeite hebt om je bed uit te komen of de dag door te komen. Je ademhaling en hartslag verhogen en je kan het gevoel hebben de controle over jezelf en je leven kwijt te raken. Ook kan je last krijgen van angst- en paniekaanvallen.

Samen kunnen we onderzoeken hoe je met deze klachten om kan gaan. Praten over je gevoelens en gedachten met je familie of vrienden helpt. Ook beweging helpt om met depressieve gevoelens om te gaan. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen of fietsen. Daarnaast is het goed om te kijken hoe je weer structuur in je dag aan kan brengen en hoe je meer rust en ontspanning in je leven kan gaan ervaren. Zodat je uiteindelijk meer balans kan ervaren tussen inspanning en ontspanning, grip krijgt op je gedachten en gevoelens en je de draad in je leven weer op kan pakken.


Acceptatieproblemen bij (chronische) ziekte

Je leven weer oppakken na een ongeval of ziekte van jou, je partner of je kind, kan veel teweeg brengen, op zowel emotioneel als fysiek vlak. Dit kan met veel onzekerheid en emoties gepaard gaan, zoals verdriet, boosheid, frustratie en onbegrip.
De aandoening kan op veel verschillende levensgebieden een impact hebben. Je kan vragen krijgen over je identiteit en zelfbeeld, je werk niet meer (volledig) uitvoeren, maakt je zorgen over je toekomst, je relatie, vriendschappen en de hobby’s en activiteiten die je graag ondernam. Er kunnen gedachten opkomen als ‘waarom is mij dit overkomen’ of ‘ik ben minder waard’. Het kan zijn dat de mensen in je omgeving niet altijd lijken te begrijpen hoe het voor je is of zeggen ‘dat je er maar mee moet leren leven’. Al deze gedachten, gevoelens en emoties zijn heel normaal en begrijpelijk. Acceptatie gaat over het toelaten van al deze pijnlijke, moeilijke gedachten, gevoelens en emoties. Door er ruimte aan te geven, er bij te blijven en te doorleven en doorvoelen, in plaats van ze weg te willen duwen en negeren, kan er lucht ontstaan.
Graag onderzoek ik samen met je wat deze gevoelens je willen vertellen, door er bij stil te staan en ze aan te gaan om op deze manier een nieuwe weg te vinden om weer een waardevol leven te leiden, ondanks de beperkingen die je ervaart.


Problemen op het gebied van werk en opleiding

Het kan zijn dat je niet lekker in je vel zit op je werk. Misschien loopt het contact met je collega’s of je werkgever niet goed, is er onenigheid, een hoge werkdruk waardoor je geneigd bent over je grenzen te gaan en door te gaan of heb je moeite om nee te zeggen. Misschien voel je je niet serieus genomen, gehoord of gezien of ervaar je spanningen, angst, onzekerheid of een laag zelfbeeld. Het kan ook zijn dat je werk en privé niet in balans zijn en je het gevoel hebt te veel ballen in de lucht moet houden. En kan een ziekmelding op de loer liggen of je bent al (langere tijd) ziekgemeld. Je wil weten hoe je om kan gaan met ontslag of werkgerelateerde conflicten. Of twijfel je over je carrière en denk je er wellicht aan iets anders te gaan doen, maar weet je niet goed wat of durf je de stap niet goed te zetten. Ditzelfde kan ook rondom een opleiding spelen.

Merk je dat je in je werk, opleiding of in het zoeken naar werk of opleiding vastloopt, aarzel dan niet om vrijblijvend contact met me op te nemen om de mogelijkheden te bespreken. Dit kan gaan om het inzichtelijk krijgen van wat je interesses, vaardigheden en waarden zijn. Ik help je graag bij het ontwikkelen van een effectieve coping om met stress, prestatiedruk en andere uitdagingen op het werk of opleiding om te gaan. Dit kan onder andere door het aanleren van ontspanningstechnieken, communicatievaardigheden, timemanagement en het stellen van realistische doelen. Ook kan ik je helpen je zelfinzicht te vergroten, zodat je je bewust wordt van je eigen gedrag, gedachten en gevoelens en kun je leren je belemmeringen aan te pakken en zelfvertrouwen te ervaren.

Overleg eventueel ook met je werkgever om te zien wat de mogelijkheden zijn voor eventuele vergoeding van de behandeling. Jouw persoonlijke groei en welzijn is niet alleen voor jezelf, maar ook voor de organisatie van grote waarde.


Relatietherapie en communicatie

Omgaan met de mensen om je heen kan soms uitdagend zijn en niet gaan zoals je graag zou willen. Relaties heb je op verschillende vlakken, denk aan je partnerrelatie, relaties op het werk met je collega’s en leidinggevende, maar ook je familie, vriendschappen en de relatie met jezelf. Je kan op verschillende vlakken vastlopen. Je merkt dat je anderen niet begrijpt of dat anderen jou niet altijd begrijpen. Of je ervaart juist een gemis bij een of meerdere van deze gebieden. Misschien voel je je niet serieus genomen, gehoord of gezien of ervaar je spanningen, angst, onzekerheid of een laag zelfbeeld. Je kan je terug gaan trekken of juist snel een kort lontje krijgen.

“Achter elk verwijt zit een wens”

Samen met jou en eventueel je partner of andere naaste wil ik je helpen om inzicht te krijgen in wat jouw wensen, behoeftes en verlangens zijn in relatie tot die ander en je leren om dit op een duidelijke manier te kunnen communiceren.

Zuiver
praktijk voor psychosociale therapie
Dasseweide 8
5467 MC Veghel
info@praktijkzuiver.nl
06 3562 4430

Geopend maandag t/m donderdag van 9.00 – 17.00 uur
Wachttijden
Voor intake v.a. 3 weken
Behandelingen v.a. 5 weken

Registraties

KvK nummer 90105184
BTW nummer NL004790249B64
AGB code 90116272
AGB praktijkcode 90092710

Therapeut NVPA
Registertherapeut RBCZ
Geregistreerd bij het S.C.A.G.

Scroll naar boven